Egy csepp India

 2013.09.11. 15:25

fejlec1.png

   Ayurvéda a gyógyítás olyan átfogó rendszere, ami szorosan hozzátartozik Indiához és ott széles körben gyakorolják. Ezt a gyógyító rendszert már több mint 5000 éve használják a mindennapi életben. Az Ayurvéda szó szanszkrit kifejezés, jelentése: az élet tudománya.

 Hazánkban általában a jóga gyakorlásán keresztül jutnak el az emberek az Ayurvéda megismeréséhez. Érdekes, hogy mi „hátulról” közelítjük meg. Bár a jóga és Ayurvéda testvértudományok, Indiában hagyomány először az Ayurvédat tanulmányozni és csak utána fogni a jóga gyakorlatába, mert az előbbi a test tudománya, és az egyént csak akkor tartják késznek a jóga lelki tudományának tanulmányozására, amikor a test már ép. Olvashatjuk Dr.Vasant Lad könyvében.

Legfőbb különbség a keleti és nyugati gyógyítás között, hogy Keleten a megértés kulcsa az elfogadás, megfigyelés és tapasztalat, addig nyugaton a kérdezés, elemzés és logikai dedukció.

Szerintem mindegy melyiket választjuk vagy, hogy melyiket gyakoroljuk előbb. A lényeg, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb életmódot, amivel elérjük és megtartjuk az egészséges jó közérzetet.

A jógát, mint életformát merem ajánlani mindenkinek, mert lazít, nyújt, erősít, miközben táplálja a lelket és energiával tölti meg egész testünket. Legnagyobb különbség más sportágakhoz képest, hogy nem energia leadással jár, hanem energiaszerzéssel, így lehetséges az, hogy minél többet jógázunk, annál erősebbek, energikusabbak leszünk.

Indiában, úgy tartják, hogy mindenki egy adott légzés számmal születik és, amint azt elhasználjuk ott lesz vége az életünknek. Ha stresszesen élünk, folyton rohanunk és kapkodjuk a levegőt, csak rontjuk az esélyeinket. A jóga megtanít helyesen és nyugodtan lélegezni, amivel hosszabbá tehetjük életünket.

Légzésfigyeléssel ezt könnyen be is bizonyították nekünk. Mielőtt elkezdtük az ászanákat (jógagyakorlatok) megmértük a pulzust és légzés számot fél percig. Egy ki és belégzés egynek számított. Majd a 2 órás jóga óra végén megismételtük ezt a mérést és mindenkinek a légzés száma felére csökkent és a pulzus is alacsonyabb lett.

Ehhez tényleg nem kellenek drága felszerelések, csak elhatározás.

A bejegyzés trackback címe:

https://csepphuszar.blog.hu/api/trackback/id/tr595507509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása