Cukor,nem cukor

 2013.07.22. 12:30

Cukor vagy édesítőszer? Vagy esetleg méz?

 Egyre többet halljuk, hogy a cukor méreg. Ne fogyasszuk, de aki kicsit sem jártas a táplálkozás tudományban és semmiféle élelmiszer ismerettel nem rendelkezik, azok megdöbbenve állnak meg egy pillanatra, hogy ez mit is jelent pontosan. Semmit sem ehetünk, ami édes.? Vagy helyette inkább mézet vagy édesítőszert?

Az a "legmókásabb" az egészben, hogy sokszor olyan termékbe is megtalálható a kristálycukor, amiben nem is keresnénk. Pl.: felvágottak, virsli, chips, joghurt, a gyorséttermek (beleértve a kínait is) minden egyes terméke. Ugyanis ezzel érik el, hogy egyre többet és többet együnk ezekből, mivel a kristálycukor köztudottan függőséget okoz. Minden készen vásárolt termékkel cukrot viszünk be a szervezetünkbe, hiába sósat eszünk.

Ezért otthon jobb mellőzni az „édes méreg” használatát. Legalább ennyivel is kevesebbel terheljük a testünket. Mi  Xylit-tel,vagy mézzel édesítjük napjainkat. Ha pedig sütkérezéshez vagy főzéshez kellene, a kókuszcukor után nyúlok. Remekül bevált mind, de persze nagy a választék. Az átláthatóság kedvéért készítettem egy kis csoportosítást. Kezdem az egyik legismertebbel:

Méz          

                                                             images.jpg

Természetes édesítőszer. Sajnos elég magas a glikémiás indexe, fajtánként változó, de átlagosan fele a répa- vagy nádcukornak.

Azaz GI: 55

(A glikémiás index (rövidítve: GI) az egyes élelmiszerek 1000 kJ-nyi mennyiségének vércukoremelő képessége a szőlőcukorhoz (néha a fehér kenyérhez) képest, százalékban. (Vércukorszinten a vér szőlőcukortartalmát értjük, bár más cukor, elsősorban gyümölcscukor is található benne.) Jelentősége fogyókúrázók és 2-es típusú cukorbetegek esetén a legnagyobb.)

De amiért mégis csak jobb, hogy van tápértéke és sok ásványi anyag található benne. Az indiaiak szerint, pontosabban az ayurvédikus orvoslás szerint (erről majd még írok, mert nagyon érdekes téma) a méz hőt termel a testben. Jó belső és külső fekélyek gyógyítására. Hasonlóan a gheehez vagy más néven tisztított vajhoz, a méz is alkalmas a növények gyógytulajdonságait eljuttatni a testszövetekhez így sok különféle anyag médiumaként használják.  Kitűnő vértisztító, jó a szemekre, fogakra. Enyhíti a megfázást, hurutot, köhögést. Külsőleg, sebekre alkalmazva, elősegíti a gyógyulási folyamatot.

A méz és a víz együttesen energizálják a testet, segítenek a vesék öblítésében. Viszont nem szabad főzni vagy egyéb hőhatásnak kitenni, mert elvesznek a hasznos anyagok belőle. Megváltozik az összetétele és nehezen emészthetővé válik. Tehát ha lehet, ne süssünk mézeskalácsot vagy mézes-mustáros csirkét és a teába is már csak akkor tegyünk belőle mikor a citromot is tennénk. Amikor már langyos. 

Xylit, xylitol, nyírfacukor

 Nevében ugyan megtalálható a cukor és kinézetre is nagyon hasonlít a kristálycukorhoz, de valójában cukoralkohol. Kémiailag más az összetétele, tehát valójában nem tartozik a cukrok családjába. Természetes édesítőszernek számít, amit 1891-ben állított elő először Emil Fischer bükkfából, majd 1940-ben Finnországban (valaki más )nyírfából. Tehát láthatjuk, hogy nem egy új keletű, a 21. századi „luxuscikkről” van szó. A xylit mindig is része volt az ember természetes táplálékának, hiszen az általunk fogyasztott növényekben is jelen van. A máj szénhidrát-átalakító folyamataiban naponta 5-6 grammnyi is termelődik. Glikémiás indexe nagyon alacsony 7-12, így cukorbetegek is nyugodt szívvel fogyaszthatják, mivel minimális inzulinválaszra kényszeríti a szervezetet. Hangsúlyozom a kristálycukoré 100-as.

Nagyon sok kedvező hatása van. Például gátolja a fogszuvasodást, prebiotikumként is funkcionál, ugyanis lecsökkenti a vastagbél pH-ját, amely serkenti az emberrel szimbiózisban élő Bifidobaktériumok és Lactobacilusok szaporodását. Valamint két vizsgálat is igazolja, hogy a xylit-es rágógumi használata gyerekeknél 40%-kal csökkenti a középfülgyulladás kialakulásának kockázatát a szájflóra kedvező irányú módosításával. ( forrás: Szendi Gábor)

Azt mondják édesítő ereje megegyezik a kristálycukoréval, de ez tévedés. Édesebb, tehát ha valaki 1:1 arányban próbálja helyettesíteni a cukrot xylit-tel például egy sütinél, édesebb terméket fog kapni. Például, ha valamelyik recept  1 teáskanál cukrot ír én  ¾ teáskanál xylit-et teszek bele.  Valamint ajánlják sütéshez is, de tapasztalataim alapján nem lesz a legjobb állaga a tésztáknak tőle. A linzer tészta  pöttyös lesz, mivel kihűlés után a xylit visszakristályosodik benne és mivel nem karamelizálható a tészták színe sem lesz szép. Sütéshez kókuszcukrot ajánlok, arról is nem sokára írok. Főzéshez,akár krémek készítéséhez, italok édesítéséhez viszont kiváló.

Kókuszvirág cukor

coconut.jpg

 

Mikor legelőször próbáltam beszerezni a hazai bió- és gyógynövényboltokban, az eladók szemében a pult mögött ki lehetett olvasni a csodálkozást és csak ennyit válaszoltak: „Nálunk nincs. Jaj.. manapság már mindent kitalálnak. „

Ezúton is szeretném közölni azokkal , akik hasonló véleményen vannak, hogy a kókuszcukor sem újdonság, hanem további bizonyítéka annak, hogy nyargalunk vissza a régen elfelejtett, ám sokkal inkább bevált és az emberi szervezet által támogatott természetes dolgok felé. A kelet-ázsiai népek már régóta fogyasztják.

 Ugyanis a kókuszvirág cukor a természet csodája, fogyasztása 5000 évre nyúlik vissza, és ami a legklasszabb benne, hogy az eltelt idő alatt a feldolgozása nem változott. Semmi túlfinomítás vagy mesterséges eljárás. A virágok édes nektárját alacsony hőfokon kristályosra párologtatják. Ez a hagyományos módszer teszi lehetővé, hogy a benne lévő vitaminok (B1, B2, B3, B6,kálium, magnézium, cink, vas) valamint 16 féle aminosav nagy része nem veszik el, így fogyasztásával mindez bekerül a szervezetünkbe.

Glikémiás indexe 35, ami jóval alacsonyabb a többi cukorhoz képest. Külleme hasonlít a nádcukoréhoz, viszont édesítő ereje gyengébb. Íze enyhén karamellás.

Bárhogyan lehet fogyasztani, hő-és sütésálló. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Az egyik kedvenc receptem vele:

Csokis-meggyes

Hozzávalók:

-15 dkg liszt (gluténmentes liszttel készítem)

-10 dkg kókuszvirág cukor

-1,5 tasak sütőpor

-1 púpos evőkanál cukrozatlan kakópor

-1 tasak vaníliás cukor (lehet kapni xylit-est készen, vagy otthon is előállíthatjuk, ha egy vanília rúd kikapart héját beledugjuk a nyírfacukor közé. Jól záródó dobozban 1-2 nap alatt klasszul átveszi a vanília aromáját.)

-1 dl növényi tej

-10 dkg vaj / 2 evőkanál olaj

-10 dkg étcsoki

-kb. 20 dkg kimagozott meggy

- kevés rum

- 1 tojás

 Kimérjük a szárazanyagokat egy tálban majd hozzáöntjük a tejet, olajat vagy az olvasztott vajat, végül a tojást. Alaposan összekeverjük, és a legvégén beletördeljük az étcsokoládét és hozzáadjuk a meggyet is. Még egyszer megkeverjük, majd sütőpapírral bélelt 18cm torta formába tesszük. Előmelegített sütőben kb.175-180 fokon tűpróbáig sütjük.

Finom, gyorsan elkészíthető és még a szervezetünket is kíméljük. Kellemes sütögetést hozzá!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csepphuszar.blog.hu/api/trackback/id/tr535414079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

h2o-engine 2014.02.03. 23:34:53

Szerinted a xylitet miből állítja elő ma az ipar?
Megmondom, sajnos génkezelt kukoricából, mivel a profit optimalizálás kizárja a többi eljárást és alapanyagot.

Természetesen a kémiai átalakítás során a manipulált kukoricagének a végtermékben változatlanul megmaradnak, tehát GMO-snak tekinthetők, csak a jelenlegi szabályozás ennek feltüntetését nem írja elő.
(Nyilván, ha előírná, akkor nem lenne forgalmazható, amúgy óriási üzlet, nézd csak meg az árát és az alapanyag kukoricáét.)

Igaz az is, hogy miután lényegében felszámolták az európai cukorrépa termelést és a feldolgozóipart, így az USA látja el, kizárólag génkezelt, USA-ban termelt cukorrépából készített cukorral egész európát is.

Lehet vadászni a magyar cukorrépából készített magyar cukorra.
süti beállítások módosítása