Hűtsük magunkat meleg teával

 2013.08.05. 16:54

 A nyári hőségben hajlamosak vagyunk mindent lehűteni, hiszen kinek esne jól a kánikulában egy csésze forró tea? Pedig az igazság az, hogy hosszú távon ez a legjobb megoldás. Ugyanis, ha folyamatosan csak jeges teát vagy más jeges italt fogyasztunk, azzal felhevült testünket könnyebben megfázíthatjuk, így alakul ki kánikulában is egy kis torokfájás, orrfolyás, gyengeség, valamint ahogy a hideg és meleg találkozik, az verejték formájában egyből "kicsapódik" testünkön és, ezáltal jóval több folyadékot veszítünk, mint amit bevittünk. Mint amikor a hideg és meleg levegő találkozásakor jön a nyári zápor. Így ez egy ördögi-kör marad, hiszen minél több jeges folyadékot viszünk be a szervezetünkbe, annál többet vesztünk az izzadás által. Ami azért is veszélyes azon felül, hogy dehidratált állapotba kerülhetünk, mert így sok ásványi anyagot is elveszthetünk. Szó szerint kimossuk a szervezetünkből az értékes ásványi sókat.

tee menthe.jpg

Törekedjünk tehát arra, hogy legalább a nap folyamán 1-2 csésze zöld-illetve menta teát is elfogyasszunk, így amellett, hogy hűtjük vele magunkat még élénkíteni is fognak.

Egészségetekre! Jó hűsölést hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepphuszar.blog.hu/api/trackback/id/tr795443982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária 2013.08.06. 11:25:24

Így igaz.

A hőségben a legjobb egy nagy bögre, 4-5-dl forró mentatea, cukor nélkül, vagy sima fekete tea cukor nélkül, kevés tejjel.

Naponta 2-3 adaggal megvan a napi folyadékbevitel fele, és meg se érzed azt a meleget, amitől mások ájuldoznak.

Mária 2013.08.06. 11:26:51

Így igaz.

A hőségben a legjobb egy nagy bögre, 4-5-dl forró mentatea, cukor nélkül, vagy sima fekete tea cukor nélkül, kevés tejjel.

Naponta 2-3 adaggal megvan a napi folyadékbevitel fele, és meg se érzed azt a meleget, amitől mások ájuldoznak.

Macropus Rufus 2013.08.06. 13:51:49

mi a különbség a forró víz és a forró tea közt? Az ízt leszámítva semmi. Hallott valaki olyat, hogy forró vízzel hűtötte magát belülről?
Szerintem itt az működik, hogy a forró cucc megemeli a test belső hőjét, ami arra kézteti a szervezetet, hogy jobban hűtse magát, míg a hideg pont ellenkezőleg arra kézteti, hogy ne hűtse magát. Ez utóbbi csak egy rövid ideig műxi, aztán sokkal komolyabban kezdünk izzadni a kiesett hűtés miatt. Ezt el tudom képzelni. Azt nem, amit a blogger írt, ui. ha az igaz lenne akkor működne a forró tea ivászata esetén is, ui. ahhoz képest a testünk legalább 5-10 fokkal hűvösebb.
Kb. mint amikor megiszünk egy 20 fokos üdítőt.

Urbán legen ez, meg hókuszpókusz.

Wrex 2013.08.06. 15:04:16

Ezt a sok fasságot...

"ahogy a hideg és meleg találkozik, az verejték formájában egyből "kicsapódik" testünkön"
Ez akkor igaz, ha a meleg, párás _levegő_ közvetlenül találkozik valamivel, ami lehűti. Ekkor a _levegőből_ kicsapódik a pára. Tehát amit a poszter leírt, az legfeljebb akkor lehet igaz, ha valaki bőven 40°C feletti, 100%-os relatív páratartalmú helyre érkezik.

"minél több jeges folyadékot viszünk be a szervezetünkbe, annál többet vesztünk az izzadás által"
Újabb baromság. Akkor izzadunk ha a testünk belső szabályzója úgy érzi hogy hűteni kell. Ha hideget iszik valaki, akkor az átlagos testhőmérséklete óhatatlanul lecsökken, ezért egy darabig a szabályzó azt hiszi hogy nincs olyan meleg, nem izzad annyira (vagyis KEVESEBB folyadékot választ ki). Ez értelemszerűen csökkenti a hőleadást, ami miatt a testhőmérséklet lassan újra megnő, tehát újra elkezdődik az izzadás.

Forró folyadék ivása esetén pont a fordítottja történik, a szabályzó rákapcsol, több izzadságot választ ki, amitől egy idő után jobban lehűl a test - amíg a szabályzó rá nem jön hogy túlvezérelte magát és visszaáll alapállapotba.

Akkor mi a különbség a kettő között? Hideg folyadéknál először lehűl majd felmelegszik a test, forrónál fordítva - ez eddig szinte ugyanaz, csak a sorrend más. A fő különbség, hogy épp a forró folyadék bevitelekor történik meg a "minél több folyadékot viszünk be a szervezetünkbe, annál többet vesztünk az izzadás által" esete. Kábé olyan, mintha a dögmelegben valaki szaunázni megy, és utána onnan kijőve a 40 fokot kellemesen hűvösnek érzi - egy ideig. Szóval köszi szépen a baromi jó tanácsot, én maradok a jó hideg folyadéknál. Amit ha lassan iszok, nem fogok megfázni sem.

kicscsávók 2013.08.06. 15:29:18

Nyáron igyál forró teát, mert az jobban lehűt.

Telejsen logikus, így fordítsuk le a hangzottakat a téli időszakra:

Télen igyad a jeges teát, mert az jobban felmelegít.

Gordon_Gekko202 2013.08.06. 16:06:15

Jó nagy szakértők vannak itt a kommentelők között. Valószínűleg csak azért jönnek ide, hogy valami leszólót kommentelhessenek.

Ha kiguglizzátok, akkor mindenhol azt írja, hogy tényleg jó forró teát inni forróságban. Nem mennék bele a tudományos részébe, mivel nem értek hozzá, akárcsak a kommentelők nagy része, meg aki akarja az megtalálja.

De gondoljunk csak bele, több mint 1 milliárd indiai, és több száz millió arab osztja a bejegyzésben leírt véleményt, a világnak olyan táján, ahol mindennapos a ma tapasztalható időjárás. De biztos a kommentelők tudják jobban.

Nem hiába mondják, hogy egy frissítő tea.

labi 2013.08.06. 16:20:14

@Gordon_Gekko202:

Az meg cseppet se zavarjon, hogy az általad említett területeken a víz tisztasága erősen necces, így a forralása és teaként fogyasztása nem mindenféle hűtési indokból történik, hanem mert ajánlatos elpusztítani a bene élő nem túl kedves dolgokat...

Elijah_Baley 2013.08.06. 16:56:38

monnyuk ennek a nagyvárosi legendának valszleg az a kulturológia alapj,a h bizonyos területeken a teaivás ősi szokás.. más arab országokban meg a kávé, oszt azt is főzik, értelemszerűen forró vízzel,és kellőképpen el nem ítélhető módon, párszáz éve nem volt feltalálva a hűtőszekrény.
ellenben európában a gazdag rómainak kétezer éve is azzal szórakoztak, h a hegyekből hordattak havat és fagyit csináltak belőle a meleg nyári napokon.
a kis butusok, ahelyett hogy toltak volna egy jó meleg teát a mediterrán hőségben:)

Zamyxorn 2013.08.06. 17:03:35

@labi: Mind az indiai, mind pedig az arab nemzetek sokkal nagyobb teafogyasztók, mint a magyar emberek, de ha valaki kicsit is járatos ebben a témában, tudhatja, hogy a tea készítésének is komoly tudománya van, így ezek az említett országok biztosan tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy a zöld- illetve menta teát nem szabad leforrázni, azaz csak 70-80 Celsius fokos vízben szabad csak áztatni, ezáltal tudjuk megőrizni az értékes hatóanyagokat.De más tea cserjékhez is a vizet csak éppen forralásig melegítik és leöntik. Sohasem főzik, ami arra enged következtetni, hogy ennyi idő alatt nem pusztulnak el a vízből a baktériumok. Tehát valószínűleg nem ez a magyarázat rá.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2013.08.06. 17:42:56

@Zamyxorn: Ha jól tudom, ez a hőmérséklet már bőven elég, hogy az emberre veszélyes leggyakoribb baktériumok elpusztuljanak. Persze nem jelent sterilizálást.

wiki.answers.com/Q/What_water_temperature_kills_bacteria

Laciii 2013.08.06. 17:58:09

@Zamyxorn:
Már miért enged arra következtetni? Te mennyi ideig bírnád 80 fokos vízben? Biztos, hogy a bacik sokkal szívósabbak nálad (elárulom, hogy nem)?

hot-spot (törölt) 2013.08.06. 17:58:10

Ha bekapcsoljátok a fűtést egy napra,majd kikapcsoljátok,akkor sokkal jobb lesz a közérzet.
Már ha valaki túléli.

efi 2013.08.06. 19:04:12

Ez nagy részt hülyeség, vagyis inkább kivitelezhetetlen.
Ülsz a melegben, izzadsz, megiszod a forró teát, még jobban izzadsz (ki lehet próbálni a forró levessel). Na hogy lesz ebből olyan helyen hűtés, ahol már alapból is izzadsz? Sehogy!
Egyesek állandóan abból indulnak ki, hogy megizzadunk, aztán az majd jól elpárolog és persze addig a szervezetünk is vár 15 percet a további izzadással, mert... mert miért is? Hiába is párolog valamennyi, jön belőlünk az utánpótlás FOLYAMATOSAN, méghozzá nagyobb mennyiségben. Erre még ráerősíteni a legnagyobb hülyeség.

Mária 2013.08.06. 19:29:06

@Wrex:

Ha nagyon meleg teát iszol (nem forrót, hiszen akkor megégne a nyelőcsöved), ami 5-6 fokkal melegebb, mnt a maghőmérsékleted, akkor az agyad úgy értelmezi, hogy a kiindulási helyzethez képest melegebb környezetbe kerültél, és EGY KICSIT feljebb veszi a HŰTÉST.

Ez nagyjából addig tart, amíg a meleg tea le nem hűl a testedben és a vele érintkező szövetek vissza nem hűlnek. Ez nagyon kellemes.

Míg ha jéghideg italt iszol, és az érintkezik a belső szerveiddel, és lehűti őket, akkor azt az agyad ÉLETVESZÉLYKÉNT értelmezi, hiszen azt "látja" hogy olyan hideg helyre kerültél, hogy már a maghőmérsékleted is az optimális alá hűlt.

És akkor ŐRÜLT MÓDON elkezd FŰTENI.

De mivel a bőröd nem érzékeli azt a hideg környezetet, amit az agyad "képzel", a receptorai azt jelzik, hogy - míg a belsőd közben mintha Szibériában lenne - a tested egyéb részeit hűteni kellene.

A hőszabályozó központod pedig nem tudja, mihez kezdjen az ellentétes infókkal, és a belső fagyhaláltól mentve rákapcsol a fűtésre, amitől elkezd rólad szakadni a víz, megoldva egyúttal a túlhevült részek hűtését is.

Tehát míg a forró tea esetén a test alapból HŰTENI kezd, a jeges ital esetén FŰTENI fog elkezdeni, tovább emelve egyúttal a testhőmérsékletedet, hogy a maghőmérsékleted rendeződjön, és csak a tovább emelkedett testhőre érkezik majd válaszként a verejtékezés.

Forróságban hideg itallal rávenni a szervezetedet, hogy bekapcsolja a FŰTÉST, az nem éppen célszerű döntés.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2013.08.06. 20:04:34

Tényleg városi legenda. Alátámasztásául mindössze az emberiség, forró égövön forró teát fogyasztó 2/3-a szolgál. Arábiától Kínáig.
Persze lehet hogy 5000 éves tapasztalatuk hülye városi legenda!
Okostojások!

ottomoll 2013.08.06. 20:26:53

@Wrex: Így igaz. Nem hűt a forró cucc, csak érzet szintjén működik, mert fokozódik a test hőleadása, és ezt érzi kellemesnek, de hosszú távon nem helyettesíti a hűtést.

efi 2013.08.06. 20:52:57

@Mária:
Kár, hogy erről a forró levesnem nem szóltak. Nekem mindig még jobban melegem lesz tőle.
Azt is észre kéne már venni, hogy
1. annak, aki nem a strandon döglik, hanem a munkahelyén gebed, nem a legfőbb célja, hogy a szervezete olyan áron hűtsön, hogy még több izzadságot választ ki,
2. mivel értelemszerűen nem is fürdőgatyában üldögél az íróasztalnál, rohadtul nincs hova elpárologjon az izzadság(de legalábbis nem elég gyorsan) a ruha alól, ezért inkább még jobban befülled.
Aki működő megoldást akar kipróbálni, az elővesz 1 hideg ásványvizet a hűtőből és beteszi az inge alá. A bőr átveszi a hideget. Na az hűt.

Mária 2013.08.06. 21:16:37

@efi:

Én inkább izzadnék, mint hogy egy üveg jéghideg palackot tegyek az ingem alá.

Csak azért, mert a nyugati kultúrában azt sulykolják, hogy kultúrember nem szellent, nem böfög és nem izzad?

Ez butaság. Az emberi test úgy van kitalálva, hogy a verejtékmirigyek váladékának az elpárologtatásával hűti magát.

Szerintem izzadni természetes, ha egyébként nem vagy büdös is hozzá.

efi 2013.08.06. 21:36:20

@Mária:
Tojni is természetes, még hányni is, mégis félre vonulunk vele.
Ha izzadni meg annyira természetes, végképp nem értem, hogy minek kéne fáradozni a témában, mindenki nyugodtan üldögéljen pulcsiban a 33 fokos irodában is.
"Az emberi test úgy van kitalálva, hogy a verejtékmirigyek váladékának az elpárologtatásával hűti magát."
Látom hiába magyarázom, hogy van olyan szitu, ahol ez nem fog (hatékonyan) menni. Ilyen hőségben már az is elég ennek lerontásához, hogy van rajtunk bármi ruha. Testhőmérséklet feletti levegőben (amiben szintén van most részünk) meg még a 0 ruha is problem, mert nincs hova leadni a hőt. Ihatsz te akármennyi teát aztán.
Klímát mindenhová!

Mária 2013.08.06. 21:37:45

@Bobby Newmark:

Nem kell rám hallgatni, tudatlan is maradhatsz.

Mária 2013.08.06. 21:46:24

@efi:

Én maradok a forró mentateánál, épp most fogyott el egy bögrével, te meg azt csinálsz, amit akarsz.

efi 2013.08.06. 21:50:45

@Mária:
Ez aztán döntő cáfolat volt az én érveimre...

Bobby Newmark 2013.08.06. 23:31:24

@Mária: Igen, majd rád hallgatok, és csak úgy akaraterőből virágillatút fogok izzadni. Sima ügy.

Mária 2013.08.07. 07:58:50

@Bobby Newmark:

Az izazdság szagtalan. Büdösödni akkor kezdesz, ha a bőröd felszínén lévő elhalt hámsejtek és egyéb fehérjetartalmú anyagok bomlani kezdenek benne.

Ez meg ugye tisztálkodással megelőzhető, mert nem túl gyorsan megy végbe, és vannak hosszú hatású dezodorok is, amik késleltetik a folyamatot a legproblémásabb helyeken.

Egy átlagos, sajátmárkás dezodort használva akár reggeltől estig izzadhatsz úgy, hogy egyáltalán nem leszel büdös.

Wrex 2013.08.07. 10:50:36

@Mária: Igazán értékelem hogy ekkora csúsztatásokkal próbálkozol, de ez nem jön be. Szóval:

"Ha nagyon meleg teát iszol (nem forrót"
vs.
"Míg ha jéghideg italt iszol"
Tehát nem forró vs. jéghideg. Nem ám forró vs jéghideg vagy meleg vs hideg, ááá...

"és lehűti őket, akkor azt az agyad ÉLETVESZÉLYKÉNT értelmezi"
Ez bullshit. Ahhoz hogy életveszélyesen lehűljön, kb. szárazjeget kéne kétpofára zabálni. Egy kellemesen hideg ital, amit ráadásul nem egy slukkra tolsz le (a torokgyuszit elkerülendő), igen-igen messze van attól hogy a szervezet bármely része életveszélyt érzékeljen.

"És akkor ŐRÜLT MÓDON elkezd FŰTENI."
Attól hogy KIABÁLSZ, még nincs igazad. Mondhatnám úgy is: fasság.

"Tehát míg a forró tea esetén a test alapból HŰTENI kezd, a jeges ital esetén FŰTENI fog elkezdeni"
Ez majdnem igaz. Vajon melyik jobb? Hogy a test még jobban hűtsön (=több verejtékezés, több vízveszteség), vagy fűtsön (ami egyébként bullshit, nem fűteni fog, csak lejjebb veszi a hűtést) vagyis kevésbé izzadsz, kevesebb vizet vesztesz.

"Forróságban hideg itallal rávenni a szervezetedet, hogy bekapcsolja a FŰTÉST, az nem éppen célszerű döntés."
Ahem. Ezekszerint télen te jeges teát iszol hogy felmelegedj. Egészségedre.

A fizikai törvényekkel (hideg folyadék hűt, meleg folyadék fűt) lehet vitatkozni, csak nem érdemes.

Wrex 2013.08.07. 10:53:54

@efi: "Testhőmérséklet feletti levegőben (amiben szintén van most részünk) meg még a 0 ruha is problem, mert nincs hova leadni a hőt."
Ez így nem teljesen igaz, a verejtékezésnek (a verejték párolgásának) köszönhetően a szervezet bőven el tudja viselni a testhőmérséklet feletti levegőt is. Bár nem épp kellemes, ezt elismerem.

Mária 2013.08.07. 11:27:43

@Wrex:

Kötözködj csak nyugodtan.

Az emberi test hőszabályozási rendszere nagyjából szarik a kötözködésedre.

Attól, hogy kioktatsz, én nem leszek kevesebb, attól, hogy nem gondolkodsz logikusan, te nem leszel több.

Mária 2013.08.07. 11:28:49

@Wrex:

Kötözködj csak nyugodtan.

Az emberi test hőszabályozási rendszere nagyjából szarik a kötözködésedre.

Attól, hogy kioktatsz, én nem leszek kevesebb, attól, hogy nem gondolkodsz logikusan, te nem leszel több.

Wrex 2013.08.07. 12:19:08

@Mária: "Az emberi test hőszabályozási rendszere nagyjából szarik a kötözködésedre."
Arra lehet, de a termodinamikát muszáj betartania, ha tetszik, ha nem.

"attól, hogy nem gondolkodsz logikusan"
Ezt pont te mondod? Szerinted nyilván az a logikus, hogy meleg vízzel kell hűteni, hideggel meg fűteni. Sok sikert hozzá.
süti beállítások módosítása