Étel intolerancia

 2013.08.03. 18:04

Étel intoleranciáról akkor beszélünk, ha valamely vagy akár több élelmiszertől különféle kellemetlen tüneteket észlelünk magunkon. Tehát ez nem egyezik meg az étel allergiával, mert ha valaki például elfogyaszt egy diót és allergiás rá, egy minimális mennyiségre is a lenyelését követően azonnal reagál a szervezete. Fulladással, kiütéssel… stb.

Ha „csak” intolerensek, azaz érzékenyek vagyunk, akkor hetekig, de akár évekig is fogyaszthatunk valamit, amitől rossz a közérzetünk vagy olyan tüneteket produkálunk, amire nem találják a megoldást pl.: ekcéma, hajhullás, has puffadás, állandó teltség érzet, fáradékonyság… stb., csak éppen nem tudjuk, hogy attól van. Az étel intolerancia vizsgálatot Foodtest néven találjátok az interneten, ha valaki hasonló problémákkal küzdene és már nincs kedve több kenőccsel, vitaminnal és orvossal kísérletezni.

 A vizsgálathoz minimális mennyiségre van szükség a vérünkből és ez alapján kb. 200 féle élelmiszert képesek kimutatni, melyikre vagyunk érzékenyek. Ha megkaptuk az eredményünket, azután kezdődik egy három hónapos diéta. Ugyanis ennyi időre van szükségünk, hogy az adott élelmiszer hatása teljesen kiürüljön a szervezetünkből. Ha ezen is túl vagyunk, tehát kiméregtelenítettük a szervezetünket, visszavehetjük az étrendünkbe az intoleranciát kiváltó ételt, de csak 4 napos forgással. Ez azt jelenti, hogy nem akár mikor és akár mennyit ehetünk utána sem, hanem ha például ettünk belőle hétfőn, akkor legközelebb csak szombaton fogyasszuk újból és így tovább. Persze nem kötelező, hiszen rengeteg élelmiszert lehet már helyettesíteni, amihez a dietetikus, gasztroenterológus segítséget nyújt, így teljesen el is felejthetjük a régebben panaszt kiváltó alapanyagot.

Bevallom, nekem is számos ételre érzékenységet mutatott ki a teszt, de ezek közül csak a tojást említeném meg (fehérje, sárgája egyaránt), mert szerintem ez az, amit a legnehezebb kiiktatni a diétából.” Nem tudunk még palacsintát sem sütni tojás nélkül.”- Gondoltam én még akkor. Teljes volt a pánik, amikor megkaptam az eredményt. Pedig nem is olyan vészes a dolog.

Ha készterméket választunk, ezekre kell odafigyelni, hogy ne legyen benne:

-          albumin

-          tojásfehérje

-          fagyasztott tojás

-          ovalbumin

-          ovovitellin

-          tojáspor

-          tojássárgája

-          globulin

-          ovaglobulin

-          pasztörizált tojás

-          tojás protein

-          szárított tojás

-          livetin

-          ovomucin

-          vitellin

 

Palacsintát úgy sütöttem, hogy tojás helyett olajat tettem a tésztába és egy kis étkezési keményítőt. Remekül összeállt így is és nagyon fincsi lett.

Sütikhez pedig … itt jön a turpisság, egy db tojás helyett, ½ nagy banánt kell összetörni. Persze itt kalkulálni kell azzal, hogy olyan sütemény receptet válasszunk ki, amihez passzol vagy legalábbis nem zavaró a banán íze. Megsúgom a muffin lesz a mi kiválasztottunk, nem lehet elrontani és millió variációja van.

Íme az egyik:

Csokis-banános-kókuszos

 

-          2 nagy / 3 közepes banán összetörve

-          5 evőkanál (e.k.) olaj / 3 e.k. zsír (ha utóbbival készítjük, sokkal omlósabb lesz)

-          3-4 e.k. natúr kakópor

-          80g kókusz reszelék

-          60g darált mandula

-          50g zabpehely liszt (más liszt is tökéletesen jó, csak én evvel szeretem)

-          1 t.k. szódabikarbóna

-          2 e.k. langyos víz

-          5 e.k. kókuszvirág cukor

Mindent összekeverünk egyneműre egy tálban, majd kapszlival (muffin papír) kibélelt sütő formába töltjük és előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.

Egyéb tojáshelyettesítők (1 db tojás helyett):

-1 ek. csicseriborsó - vagy szójaliszt és 1 ek. víz

- kapható szójafehérjéből és burgonyakeményítőből készült egész tojás pótló, de én még eddig nem próbáltam

Energikus hétköznapokat! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csepphuszar.blog.hu/api/trackback/id/tr495443043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása