A luxus szóról sok minden eszembe jut csak az egészség nem, hiszen egy esélyt kap mindenki a saját szervezete, teste és egészsége megóvására. Így az egészségünk védelme és a rá való odafigyelés nem éppen luxus.

Mi is az egészség?

gelulle.png

1948-as megalakulásakor az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) az egészséget a következőképpen definiálta: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya”.

 Elérésének egyik legjobb módja, ha tudatosan táplálkozunk. Ez az „üzemanyagunk” innen kapjuk az energiát, és ha rossz minőségből tankolunk, rosszul is fogunk működni. Érdekes, hogy az emberek milliókért vásárolnak autót, amit aztán a megfelelő minőségű üzemanyaggal töltik fel, hogy minél jobban, gyorsabban menjen. Ez az embernél sincs másképp, de mégsem úgy csináljuk. Miért?

Valószínűleg azért, mert míg a benzinkutakon kb.4-5 féle közül lehet választani és autóvásárlásnál megkapjuk a megfelelő instrukciókat, addig a szupermarketek sorai között szlalomozva, a hatalmas élelmiszer választék között nehéz eligazodni. Főleg, ha kevésbé vagyunk járatosak eme tudományban.

Az élelmiszerismeret és táplálkozás tudomány nagyon komoly és összetett dolog, amit véleményem szerint oktatni kellene az iskolákban már egészen kis kortól, hogy az beleivódjon az ember mindennapjaiba és mire felnő, már magabiztosan válogasson a számára szükséges alapanyagok között. De valljuk be a mai pénzhajhász világban ez mindenkinek „csak” saját érdeke. Mivel nem járnának jól a cégek, ha jól informáltak lennénk, hiszen akkor kivenné meg azt a sok”szemetet”, amit csilli-villi, design-os csomagolásban eladásra kínálnak. A patikáknak és gyógyszer gyártóknak sem érdeke, mivel ők pont a mi betegségünkből élnek, csak úgy, mint az orvosok, akik fordított esetben csak naphosszat üldögélnének az íróasztal mögött arra várva hátha ma valaki betéved hozzájuk egy kis panasszal. Így hát ránk marad a tanulás és utánajárás. 

A bejegyzés trackback címe:

https://csepphuszar.blog.hu/api/trackback/id/tr535421792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása